compare compare

how would you like yourself to be compared to other people???? you wouldnt like it rite???
errr.. well, some does, some doesnt..

compare yang camana?? hmm let seee.. if someone compares you to be better, e.g: "wah.. bekerja dengan puan lebih mudah bekerja dari encik yang satu lagi itu.." Kalau yang macam ni.. i am sure no one would mind.. suka lagi ada la kot.. or.."Kuih u buat ni, lagi sedap dari yang beli kat Giant tu..." macam ni pun ok la jugak.. sedap di dengar.

if its like this : "Awak dengan kawan kawan awak semua sama je, suka sangat shopping lama-lama" This comparison is not that bad either, macam biasa-biasa aja. "Dulu your skin macam putih, tapi sekarang saya tengok gelap sikit" hmm this one, tak de la sakit hati sangat, tapi sure will make you beli produk cosmetic baru to improve yourself.

but there are certain 'comparing situation' that I think most people dont like, e.g: "You are a bit shorter than my sons previous girlfriend" Ouch.. that might feel like a bit of needle poking you rite???? And like this; "Husband awak tu tak macam husband adik awak, husband adik rajin, suka tolong-tolong. Gaji dia pun tinggi jugak, 5 angka satu bulan". Wahhhh.. yang macam sounds like sudah lebih .. eh??

i have also been a situation that make me really down, and feel bad, and feel sad, and feel mad. To who?? to myself, to the situation, to my kids, and I dont know to who else??? what happened was that my kid has beeing compared to another kid, by a relative. That really gets me. I know my kid is not 100% marvelous.. but every kid is different rite?? I think everybody knows that.. mana-mana pun semua orang selalu cakap - semua budak tak sama.

The comparison are such as these: " xxxxx ni asyik nangis je.... yyyyy dulu tak macam ni pun" and " Tak diam sungguh xxxxx ni, yyyyy baik je masa age macam ni" and... hmm tak pe la.. I dont have to say more.. It really tense me.. compare la sesapa saja, saya, suami saya.. saya tak kisah.. but when it comes to anak saya.. saya sangat la tension..

Nasib baik boleh lepas kan perasaan kat sini..

What's your story????

6 comments:

shaferlicious said...

Huh..
sengal kan? mine was like..
allaaa kecik, kurus, ringan nya dia..(refering to my son)
tgok yyyy nih (her son)..gumok..
hmm nak sama besar dah kan..even beza setahun..
me : asal sihat, ckup makan dah ler..
kan? kan?

waterlily said...

itu la.. kan kan kan??? ours was like never good... huhuhu

Hanz said...

i love compare products price when shopping. frugalicious to maintain! :>

But i hate it when my boys being compared like this :- "Oh dia habit camtu ikut makngah nyer...paklong nyer...bla,bla.."

Excuse me, my boys anak I kan? naper lak nak ikut pak sedara. mak sedara, sepupu nyer pulak, kan? DUH!

peminat pepaya said...

aku pun menyampah jugak. IPAR aku tu, suka nak compare2 juga,"anak awak ni mcm bapak dia kecik2 dulu, jangan besar nanti jadi mcm bapak dia, sudah,"..

AND I WAS LIKE...

This is my son. And you are talking about my husband. Do you think about my feeling when u said that in front of many people?

I dont find it wrong when my son LOVES to watch cartoon. And I didnt find it a problem to marry a guy who loves cartoon.

.~Dd Nor. said...

rasanya sumer org tak suka seseorang compare anak kita ngan anak org lain.

sumtimes i wish i'm brave enuff to snap them back, but most of the time i chosed to keep my mouth shut because i know, kalau aku dah mula berkokok, satu kampung lari. pedih!

waterlily said...

itu la. kan.. dah jadik kebiasaan orang melayu kalau kena mcm ni kita senyap je rather than snap back .. agaknya kalau bangsa lain apa diorang buat kan???